Szybkie, proste i dietetyczne naleśniki budyniowe!


Cześć!
Przybywam chyba z najprostszym przepisem na świecie! Wystarczą 4 składniki i patelnia, a wyjdą nam cienkie naleśniki, które zrobimy w 5 minut. Nie ma w nich zwykłej mąki, ale jest paczka budyniu, która w swoim składzie najczęściej zawiera skrobię. Może też zawierać gluten, soję i inne substancje alergiczne, więc czytamy skład budyniu!
naleśniki budyniowe, naleśniki, budyń, fit, dietetyczne, proste, szybkie, przepis

PRZEPIS (wychodzi z niego ok. 5 średnich naleśników)

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu (smak dowolny)
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • łyżka oleju rzepakowego (lub jakiegokolwiek innego, ale fajnego, nie jakiegoś palmowego...)
  • (opcjonalnie) 1,5 łyżki ksylitolu/miodu/cukru
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki mieszamy lub blendujemy i rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu (jest już w cieście). Na rozgrzaną patelnię wlewamy odpowiednią ilość ciasta (wg uznania, ja lubię cienkie naleśniki, więc wlewam tyle ciasta, żeby zakryć równomiernie powierzchnię patelni). Smażymy naleśniki przez ok. minutę z każdej strony. Możemy to robić na największym ogniu, ale trzeba pilnować, żeby nic nam się nie przypaliło.
  • Do usmażonych naleśników możemy przygotować ulubiony dodatek. Ja lubię je jeść z samym miodem, albo twarogiem, ale teraz mamy sezon na truskawki, więc trzeba to wykorzystać.
naleśniki budyniowe, naleśniki, budyń, fit, dietetyczne, proste, szybkie, przepis

Budynie mają fajne smaki! Warto je wypróbować. Ja uwielbiam np. naleśniki czekoladowe i truskawkowe, ale królują jednak waniliowe ;)
naleśniki budyniowe, naleśniki, budyń, fit, dietetyczne, proste, szybkie, przepis

Wybieramy budyń bez cukru. Lepiej dosłodzić ciasto samemu, co też pozwoli skontrolować kaloryczność naleśników.
Ten przepis wychodzi zawsze nawet w gorszych warunkach. Ja dodaję składniki "na oko" i smażę wszystko na beznadziejnej patelni, a mimo to wychodzą, więc przepis sprawdzony maksymalnie;)

Do zobaczenia! 

Bunnies Protector

Autorka tych wszystkich, pokracznych przemyśleń, które znajdują się na blogu.

9 komentarzy:

  1. Mi w ogole nie wyszło sciekalo z patelni, jaki dalas budynbja dr oetker 40g waniliowy. Jak dalam dwa to było za twarde. Porażka

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz wiem, zapomniałam dać jajka, sorki:p

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki nie wychodzą.przywieraja do patelni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły piękne i pyszne! To prostsze niż przypuszczałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam naleśniki! Chętnie do takich naleśników napiłabym się gorącej czekolady, bo jestem jej ogromną fanką. Dzięki poradom z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ nauczyłam się przyrządzać czekoladę niczym z kawiarni w domowym zaciszu. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyśmienite naleśniki! W smaku pasują mi nawet bardziej, niż tradycyjne. ��

    OdpowiedzUsuń
  7. Naleśniki pyszne, wychodzą znakomicie nawet bez tłuszczu 😄

    OdpowiedzUsuń